Mobbing på nätet, kränkningar och nätetik…

Den 7 oktober lanserade Statens medieråd rapporten Ungar & medier 2012/13, där 2000 barn och unga mellan 9 och 18 år tillfrågats av Statistiska centralbyrån (SCB) om sin medievardag och attityder till medieanvändning. I den kan man läsa ut att internetanvändningen har ökat sedan 2010 för de unga och med nära på 100 % från 12 års ålder. Hela 91 % engagerar sig i sociala nätverk (Svenskarna och internet 2012). En av orsakerna kan vara att internet är tillgängligt nästan överallt, och särskilt i mobiltelefonerna. Att så många är engagerade i nätverk skapar självklart också arenor för både kränkningar och mobbing; tyvärr svåra att upptäcka för oss vuxna…

Friends har genomfört en undersökning (2012) bland barn 12-16 år samt vuxna som har barn 7-17 år: ”Om ungas liv på nätet och hur vuxna kan agera för ett schysstare nätklimat”. Rapporten visar att hela 45 % av barn och unga har blivit kränkta via nätet eller mobilen.
90 %, både unga och vuxna, tror att det är lättare att kränka någon på nätet eftersom man inte ser personen. Det som är oroande är att bara hälften av unga skulle ta hjälp av en vuxen om de blev utsatta för kränkningar… För att skapa ett schysstare klimat på nätet tyckte de unga att det bästa vuxna kan göra är att prata om hur man är mot andra på nätet, vara goda förebilder samt att visa vad man kan göra om man blir kränkt.

Vad kan vi då göra för att hjälpa våra barn och unga att skapa ett ok klimat på nätet? Vi har ett stort ansvar, både som förälder och lärare. När jag själv gick i skolan hade vi ämnen som livskunskap och EQ på schemat där vi fick lära oss hur man förhåller sig till sig själv och andra, respekt för varandra och ett försök till att ge oss en gemensam värdegrund att utgå ifrån. Jag tror kanske inte att detta är hela lösningen för att komma åt kränkningar och mobbing på nätet till fullo, men det är ett steg på vägen… De unga måste lära sig vad som är ok att skriva men också vem de kan vända sig till om de skulle bli utsatta för elaka kommentarer, sms eller inlägg. Och vems ansvar är det att lära de unga allt detta, om inte vårt, vi som är vuxna? Här hittar du en webbaserad utbildning för lärare att använda i undervisningen. Låt oss göra någonting åt den stigande trenden när det gäller nätmobbing och kränkningar på nätet bland unga!

Här följer länkar som kan vara bra att ha tillgång till:

Lämna en kommentar